De beste vraag van dit jaar volgens Quest 101: hoeveel is ons land waard?

De grootste klappers bij een uitverkoop van de BV Nederland zijn de pensioenen, met een mogelijke opbrengst van 1700 miljard euro, de gebouwen in ons land, met een waarde van 1223 euro, en de verkoop van de grond, goed voor 1090 miljard euro.

Drie scenario’s 
Quest verkende samen met economen in totaal drie mogelijke scenario’s voor de verkoop van Nederland. In het tweede scenario, waarbij niet alles wat los- en vastzit wordt verkocht maar de overheid wordt geprivatiseerd, is de totale opbrengst ook vele miljarden euro’s. In een derde scenario, waarin alleen overheidsbezittingen zoals kunst, overheidsbedrijven en grondstoffen worden verkocht, is de totale opbrengst minstens 323 miljard euro (20.000 euro per Nederlander).

Beste vraag 
‘Hoeveel krijg jij als Nederland verkocht wordt’ is dit jaar de winnende vraag van de Quest101. Voor die jaarlijkse speciale uitgave van Quest sturen lezers vragen in, die vervolgens worden beoordeeld door een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit André Kuipers, Alexander Klöpping, presentatoren Janine Abbring, Luuk Ikink en Eva Koreman, en wetenschappers Andrea Maier en Erik Verlinde. Quest-hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp was juryvoorzitter.

Ook slim
Welke gebeurtenis had de grootste invloed op de omvang van de wereldbevolking? Hoeveel pijn kan een mens verdragen? Wat zou je aantreffen aan het eind van het universum? Wat bepaalt hoe iemand lacht: bulderend, gierend, of stilletjes? En: kun je jezelf knock-out slaan?

Dat is maar een kleine greep uit de andere slimme lezersvragen die in Quest101 beantwoord worden. Quest101 ligt nu in de winkel!

LEES OOK

Meer nieuws